Selidba

Poslednjih meseci puna su nam usta migranata i migracija a nikako da nam padne na pamet da su one inicirane potragom za boljim uslovima životne sredine. Ovakav oblik migracija, kao i mnoge druge koje imaju drugačijji oblik inicijacije, su prirodna pojava za razliku od državnih granica. Na tu temu se moramo oglasiti jer je pravo na slobodno kretanje osnovno pravo svakog stanovnika sveta.

U prirodi su migracije konstanta. Pre oko 480 miliona godina prve biljke su naselile kopno. Među prvim biljkama koje su kolonizovale kopno i učestvovale u stvaranju kopnenih ekosistema ovakvih kakve imamo danas bile su i mahovine jetrenjače (Marchantiophyta). Jetrenjače danas naseljavaju veoma širok areal, ali su svoju osobinu da prve nasele biološki prazan prostor zadržale i danas. Naime, jetrenjače se jako često razvijaju na mestima gde su spaljeni ekosistemi (nakon šumskih požara itd.), pa kažemo da su pioniri u naseljavanju prostora.

Građa jetrenjača je jako prosta, njihovo telo, talus, sastoji se od položenog listolikog dela (fotosintetskog) i jednoćelijskih dlačica koje čine rizoide (korenke). Na talusu jetrenjača se ne razlikuju organi tj. najviši nivo njihove građe je tkivo. Na fotosintetskom delu talusa se kod jetrenjača razvijaju strukture za polno i bespolno razmnožavanje.

Bespolno se jetrenjače razmnožavaju sporama i uz pomoć gema, specifičnih telašaca za vegetativno razmnožavanje. Polno razmnožavanje je bazirano na nastanku polnih ćelija, koje se razvijaju u anteridijama (muške) i arhegonijama (ženske). Jetrenjače su odvojenih polova, dakle razlikuju se ženske jedinke od muških, a pol im je genetski modifikovan. muške jedinke imaju u svojim ćelijama mali Y hromozom, a ženske jedinke mali X hromozom, čije prisustvo diktira pol.

Da zaključimo, migracije nisu ni loše ni neprirodne, da ih nije bilo ova planeta ne bi imala sve ove vrste koje danas postoje. Jedan od primera su jetrenjače koje su postavile temelje kopnenom načinu života.

 

Reference:

  1. Marchantia
  2. Mahovine
  3. Životni ciklus jetrenjače
  4. Dan života jedne jetrenjače u laboratoriji

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s